3. ca. 38 La diversitat lingüística (2) : El món a les Illes Balears

Avui, a les Illes Balears, podem sentir a parlar moltes llengües diferents d’arreu del món. Això es deu al fet que els darrers anys moltes persones de tots els continents han vengut a viure aquí. Al nostre arxipèlag s’hi parlen més de 160 llengües, de les quals n’hi ha 25 que tenen més de mil parlants. A continuació tens la llista d’aquestes 25 llengües: alemany, anglès, àrab, francès, gallec, romanès, italià, búlgar, amazic, portuguès, polonès, neerlandès, rus, wòlof, xinès mandarí, quítxua, suec, guaraní, ucraïnès, xinès wu, igbo, tagal, bambara, panjabi i eslovac.

ACTIVITATS per treballar en grups de 3. És un treball alternatiu al de l’anterior post 3.ca.38 sobre La literatura de postguerra: l’exili. S’ha de triar només un dels dos treballs.

DATA DE LLIURAMENT: DIA 21 de juny de 2016.

A partir d’aquesta informació realitzareu en grups de 3 un TREBALL DE RECERCA sobre: 1) la diversitat lingüística de les Illes Balears i 2) una reflexió sobre la diversitat lingüística del món.

Aquest treball tendrà 4 parts on treballareu diferents àmbits de la diversitat lingüística a les Illes, seguint un recorregut en la investigació, que resumim així:

A. El món a les Illes Balears (pàg. 4 del doc): activitat 1.

B. Nous ciutadans (pàg. 5-7), que inclou : 2)un test sobre les llengües parlades a les IB en percentatges. Per contestar pots consultar l’estudi de la UIB sobre Les llengües de la immigració a les Illes Balears i 3) Estudi sobre la realitat del centre (s’aplicarà a 3r i 4t d’ESO: cada grup s’ocuparà de fer les entrevistes a un grup: 3r A-B-C-D-E i 4t A-C).

C. Convivim amb llengües diverses (pàg. 8): 4) Les llengües a l’àmbit de de la vida quotidiana i 5) Les 10 llengües de les IB més parlades. Aquí podeu consultar la web de Linguamón.

D. Les llengües són riquesa (pàgs. 9-15): una reflexió sobre la diversitat (activitats 9-15) + Act 1o: La meva biografia lingüística ha de ser individual (cada membre del grup ha d’escriure la seva; hi heu de posar una foto i il·lustrar-la al vostre gust).

 

Advertisements

About masocias

Profe i amant de la bellesa en totes les seves formes.
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s